Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Alkotmány linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között: Kihirdetik - Politikamentesen [4. oldal]
részletek »

Alkotmány képes leírás: Kihirdetik - Politikamentesen [4. oldal]

Képes leírás

Itt vagy: alkotmany.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 80 db
Kihirdetik Anglia első írott alkotmányát

Kihirdetik Anglia első írott alkotmányát

Az angol tisztek tanácsa kihirdeti Anglia első írott alkotmányát, az `Instruments of Government`-et. Oliver Cromwellt (1644. VI. 2., 1647. I. 23.) Lord Protectorrá nevezik ki (1654. január). Cromwellnek az új megbízás uralkodói jogokat biztosít. Anglia, Skócia és Írország, melyeket először köt össze reálunió, valamint a gyarmatok törvényhozó hatalma a parlamentben képviselt nép mellett a Lord Protector kezébe kerül. Cromwell gyakorlatilag egyeduralkodóként rendelkezik a végrehajtó hatalommal, mellette híveiből összeállított államtanács áll. A törvényhozó hatalmat a három évre választott, 460 tagú parlament gyakorolja. A törvényeket, az adókat (a rendkívüli kiadásokat alapvetően) a parlament hagyja jóvá. Cromwellnek jogában áll azonban, hogy bármikor parlamenti szünetet rendeljen el, s így gyakorlatilag ő tartja kezében a törvényhozást. Cromwell már 1655-ben feloszlatja az első parlamentet, mivel az megkérdőjelezte a Lord Protector tekintélyét, és 1657-ig egyedül kormányoz, majd 1658-ban ismét feloszlatja a törvényhozó testületet. Cromwell rendőri elnyomásra támaszkodva uralkodik. Az országot tizenegy kerületre osztja, melyek egy-egy őrnagy parancsnoksága alatt állnak, aki ellenőrzi a közigazgatási és helyi kormányzati hivatalokat, beszedi az adókat és ellátja a rendőri feladatokat. Bevezetik a cenzúrát, betiltják a színházi előadásokat, táncos rendezvényeket.

Kisebbségi autonómiák Európában

Kisebbségi autonómiák Európában

Így vált hivatalossá a katalán nyelv Katalóniában, Valenciában és a Baleár-szigeteken, a gallego Galíciában, a baszk Baszkföldön, illetve Navarrában. Érdekességként említhető meg, hogy a baszk, a katalán, és a galíciai mellett hivatalos nyelvként elismert az okszitán spanyolországi változata: az 5000-6000 ember által beszélt arániai (spanyolul: aranes) nyelv. (Katalónia önkormányzati statútumának 6. cikkében a negyedik szakasz kimondja: Az arániai nyelv az oktatás és különleges megbecsülés és védelem tárgya. Találóan jegyzi meg az európai kisebbségi kérdés szakértője, Klein András, hogy a katalán kormány az arániai nyelvet Madridnak mutatott jó példaként emelte hivatalos rangra.

Magyar alkotmány- és közigazgatástörténet

Magyar alkotmány- és közigazgatástörténet

A tananyag az oktatási követelmények és az évtizedes tapasztalatok egybevetésével született munka. Az alkotmány- és az igazgatástörténet új szemléletű megközelítése a jogász- és a közigazgatási szakemberképzés számára egyaránt használható opus.Az alkotmánytörténeti jellemzők bemutatása; az államterület, népesség, egyedi tisztségviselők, testületi szervek modell, időrend-függvényű alkalmazása biztosítja az államfejlődés intézményrendszerének és kölcsönhatásainak jobb megértését.

Politika magazin hírek
A kormány tagadja, hogy az EU blokkolta volna a paksi bővítést
A kormány tagadja, hogy az EU blokkolta... Blokkolta az Európai Bizottság Magyarország 12 milliárd eurós atomenergetikai megállapodását Oroszországgal - állította a Financial Times. Bár az Index szerint az ő kérdésükre Navracsics Tibor EU-biztos is megerősítette a vétót, Giró-Szász András kommunikációs államtitkár később tagadta az FT hírét és hozzátette, helyreigazítást kértek a laptól. Nem hagyta...
A Financial Times blogrovatában fejti ki véleményét Mesterházy Attila a mai magyar kormányról
A Financial Times blogrovatában fejti ki... Mesterházy Attila írását közli az Orbán-kormányról a Financial Times...
Nemzetközi lapok véleménye az ukrajnai válságról
Nemzetközi lapok véleménye az ukrajnai... 2014. január 30. Az ukrajnai válság miatt megnövekedett annak kockázata, hogy...
Magyar történelmi alkotmány

Magyar történelmi alkotmány

A magyar történelmi alkotmány az alapvetően a magyar szokásjognak és az ezt kiegészítő királyi, országgyűlési törvénykezésnek az az összessége, ami Magyarországot az államalapítástól az 1848-ban induló polgári törvénykezésig irányította. A magyar szokásjogot a 16. században Werbőczi István összegezte a Hármaskönyvben azzal a céllal, hogy azt az országgyűlés írott törvényként is beiktassa. Ez végül is akkori aktuálpolitikai okok miatt nem történt meg, de tartalmát még több mint három évszázadon keresztül a reformkort lezáró 1848-as forradalomig a társadalom érvényesnek tekintette és aszerint szervezte életét. (Említendő, hogy egyes öröklési jogi kérdéseket még 1945-ben is a Hármaskönyv szabályozott.

Miért történeti ?

Miért történeti ?

A magyar történeti alkotmány és a Szent Korona-tan ismerete nélkül a több mint ezeréves magyar államiságot sem felfogni, sem megérteni nem lehet. Ennek ellenére jelenleg mindkettő az elhallgatott magyar történelmi témák listáját gazdagítja. A Szent Korona-tant korábban a marxista, az utóbbi húsz évben a liberális hegemónia szorította ki a történetírásból, a közgondolkodásból, a jogi oktatásból. Így nem meglepő, hogy ma már a konzervatív szemlélet is elsősorban a liberálishoz viszonyul.

Miért történeti az ősi magyar alkotmány?

Miért történeti az ősi magyar alkotmány?

A témában olyan neves szakértők publikálnak, mint Zétényi Zsolt, a Nemzeti Jogvédő Alapítvány kuratóriumi elnöke, A Történeti Alkotmány - Magyarország ősi alkotmánya című hiánypótló mű szerzője; Horváth Attila jogtörténész, egyetemi docens; Cservák Csaba alkotmányjogász, a Független Jogászfórum elnöke; vagy Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke.

Mondj nemet az Alkotmány módosítására

Mondj nemet az Alkotmány módosítására

A Parlament az Alkotmány módosítására készül. Az Alkotmány megváltoztatása a TASZ és az EKINT szerint nem fogja a gyűlöletbeszéddel kacsolatos problémákat megoldani, de rendkívül veszélyes precedenst teremthet. Jelenleg az összes parlamenti párt támogatni látszik a javaslatot, mely példa nélküli módon szűkítené le a vélemény-nyilvánítási szabadságot Magyarországon - ezúttal Alkotmánybírósági kontroll nélkül, hiszen az Alkotmány módosítása esetén a testület tehetetlen.

Mulasztásos alkotmánysértést követett el a parlament

Mulasztásos alkotmánysértést követett el a parlament

A választókerületek elmúlt években erősödő aránytalansága ellenére sem rajzolták át a képviselők a választókerületi határokat, ez ugyanis már érzékelhető módon befolyásolhatná a választások eredményét. A változtatáshoz kétharmados országgyűlési támogatottságra lenne szükség, az Alkotmánybíróság 2007. június 30-ig adott erre határidőt az Országgyűlésnek. Mivel a parlament nem alakította át a választókerületi határokat, mulasztásos alkotmánysértést követett el, és azóta is ebben az állapotban van.

Népszavazás kontra alkotmány

Népszavazás kontra alkotmány

A szövegelemzés olyan kellemes tevékenység, amely az irodalomtudományban sok boldog órát szerez művelőinek, de más társadalomtudományok is gyakran élnek vele. (A Méltányosság Politikaelemző Központ előszeretettel alkalmazza ezt az igen fontosnak tartott metódust a politikai szereplők valódi intencióinak bemutatására, és más következtetések levonására is.)

Hirdetés
Nincs speciális státusza a...

Nincs speciális státusza a...

A közösségi joggal, az európai jogszabályok értelmezésével összefüggésben az EU-tagállamok alkotmánybíróságainak nincs speciális státusuk - mondta Vasziliosz Szkurisz, az Európai Bíróság elnöke kedden, a magyar Alkotmánybíróság megalakulásának 20. évfordulója alkalmából rendezett nemzetközi konferencián a Parlamentben.

Ókor

Ókor

Ókor: Hammurabi törvénykönyve Babilóniában (Irak, kb. Kr. e. 2000) volt az első írott törvénykönyv, amelyet maga Babilónia királya fektetett le. Ebben a következő ígéretet tette: "egy igazságos uralmat hozok létre a királyságban úgy, hogy minden gonoszt és erőszaktevőt elpusztítok, az erőseket pedig eltántorítom a gyengék elnyomásától,... továbbá felvilágosítom az országot, és az emberek javát szolgálom". Az ókori Egyiptom egyik fáraóját (kb. Kr. e. 2000) alattvalóinak adott intelmeivel idézték: "Amikor Felső- vagy Alsó-Egyiptomból kérelmező érkezik... akkor bizonyosodj meg afelől, hogy minden törvény szerint lett elvégezve, a szokásokat figyelembe vették, és minden egyes ember jogát tiszteletben tartották". Szírusz alkotmánya (Irán, kb. Kr. e. 570), amelyet Perzsia királya fogalmazott meg királysága népéért, "elismerte a szabadsághoz, biztonsághoz való jogot, a szabad költözködést és néhány társadalmi és gazdasági jogot is.

Orbán szerint nincs semmi tisztelnivaló az alkotmányban

Orbán szerint nincs semmi tisztelnivaló az alkotmányban

Orbán Viktor szerint a mai magyar alkotmány egy "technokrata szabályhalmaz", amelyben nincs semmi, amit az ember tisztelhetne. A Fidesz elnöke ezt egy keddi budapesti könyvbemutató után mondta újságíróknak.

Ősi Magyar Alkotmány

Ősi Magyar Alkotmány

Történelmi esemény helyszíne volt a szolnoki Megyeháza. Fejér Andor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke ünnepélyes keretek között vette át a Magyar Történeti Alkotmány díszkötetét dr. Kelemen Andrástól, a Magyarországért Kulturális Egyesület alelnökétől. Ez alkalomból mondott beszédet Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke az ünnepségen, aki többek között arról szólt, hogy azok, akik kezükbe veszik az Ősi Magyar Alkotmányt, e könyvben megtalálják azokat a magyarságot jellemző történelmi momentumokat, amelyek alapján ma is érezhetik együvé tartozásukat. Azok is, akik a Kárpát-medencében és azok is, akik a tengeren túl élnek. Az országgyűlés alelnöke felelevenítette a rendszerváltozás kori alkotmányozás körülményeit, azt, hogy égetően szükség lenne a politikai történések miatt új alkotmányozó nemzetgyűlésre.

Paczolay: Luxembourgban szűrhetnék előzetesen...

Paczolay: Luxembourgban szűrhetnék előzetesen...

Az Európai Bíróságon lehetne hatékonyabban szűrni azokat az ügyeket, amelyekben a nemzeti bíróságok kérdéssel fordulnak a luxembourgi székhelyű testülethez - vélekedett Paczolay Péter, a magyar Alkotmánybíróság elnöke hétfőn, egy luxembourgi szakmai tanácskozáson. A szimpóziumot az Európai Bíróság szervezte az EU-tagállamok alkotmánybírósági és legfelsőbb bírósági elnökeinek részvételével tartották arról, miként lehetne javítani az Európai Bíróságnál indított, úgynevezett előzetes döntéshozatali eljárások hatékonyságát.

PM: alkotmányos a magánnyugdíjról hozott törvény

PM: alkotmányos a magánnyugdíjról hozott törvény

Az Alkotmánnyal összhangban lévő törvényt alkotott a parlament múlt év decemberében, amikor elfogadta a magánnyugdíjról és intézményeiről szóló új szabályozást - reagált Sólyom László államfő aggályaira a Pénzügyminisztérium. Mint sajtóközleményében a tárca kifejti, az új törvény nem érinti és nem is sérti az Alkotmányban foglaltakat - az viszont, hogy a köztársasági elnök véleményezésre átküldte az Alkotmánybíróságnak (Ab), hosszabb időre késlelteti majd a jogszabály hatályba lépését. A PM szerint a törvényre azért volt szükség, hogy továbbvigye a nyugdíjrendszer 1997-ben megkezdett, de be nem fejezett reformját. A szabályozás egyrészt biztosítja a feltételeket ahhoz, hogy a több mint tíz éve működő magánnyugdíjpénztárak megkezdhessék a járadékszolgáltatást, vagyis amikor az esedékessé válik, a nyugdíjba menőknek havonta nyugdíjat fizessenek. Másrészt az önkormányzati formában működő pénztárakat.

Polgári Jogok

Polgári Jogok

Az alapvető emberi és polgári jogok első, a győztes francia burzsoázia által megfogalmazott és 1789. aug. 26-án az Alkotmányozó Nemzetgyűlés által elfogadott megfogalmazása. Lényegében szakított a feudalizmus hierarchikus társ. felfogásával. Leszögezi, hogy "az emberek egyenlő jogokkal, szabadnak születnek és azok is maradnak", "mindenkinek joga van a szabadsághoz, a tulajdonhoz, a biztonsághoz, az elnyomóval szemben kifejtett eltenálláshoz. Minden polgár írásban, szóban és minden módon szabadon nyilváníthatja véleményét, de büntethető, ha visszaél szabadságával."

Politikamentesen dolgozhatnak az alkotmánybírák

Politikamentesen dolgozhatnak az alkotmánybírák

Miután az alkotmánybírák letették az esküjüket, a rendszer működése már minden körülmények között lehetővé teszi, hogy politikamentesen dolgozhassanak - emelte ki Szili Katalin volt házelnök azon a nemzetközi tanácskozáson, amelyet a magyar Alkotmánybíróság (AB) húszéves évfordulója alkalmából rendeztek kedden a Parlamentben.

Tuti menü