Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Híres Iratok képes leírás - Alkotmány.tlap.hu
részletek »

Híres Iratok - Alkotmány.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: alkotmany.tlap.hu » Híres Iratok
Keresés
Találatok száma - 8 db
 Az 1791. évi francia alkotmány

Az 1791. évi francia alkotmány

Minden ország alkotmányban rögzíti azokat az alapvető politikai kereteket, amelyeket az adott körülmények között a legmegfelelőbbeknek tart. 1791-ben Franciaországban is új alkotmány született. Ismered? Most tesztelheted eddigi ismereteid, láss hozzá! Az 1791. évi alkotmány korszakalkotó jelentőségű volt Franciaország, illetve a francia forradalom történetében, mivel ez volt az ország első írott alkotmánya. Az alkotmányozó nemzetgyűlés tagjainak elsődleges célja az volt, hogy végleg megakadályozzák az abszolutizmus visszatérését, ezzel párhuzamosan olyan racionálisan szervezett állami berendezkedést hozzanak létre, amely a tulajdonosok kezébe helyezi a politikai hatalmat.

1787: Elkészül az Amerikai Egyesült Államok alkotmánya

1787: Elkészül az Amerikai Egyesült Államok alkotmánya

1787. szeptember 17-én fejezték be az Amerikai Egyesült Államok alkotmányát. Ez a legrégebbi alkotmány, mely még napjainkban is érvényben van. 1786. szeptemberében öt állam képviselői találkoztak Annapolisban, hogy olyan irányelveket dolgozzanak ki a Konföderációs Cikkelyek felülvizsgálatára, mely javítaná a kereskedelmi környezet.

A weimari alkotmány aláírása

A weimari alkotmány aláírása

A német nemzetgyűlés a berlini zavargások miatt kénytelen volt Friedrich Ebert javaslatára Weimarban összeülni, ahol több mint kétharmados többséggel megszavazták az új alkotmányt, ami weimari alkotmány néven vált ismerté.

Politika magazin hírek
A kormány tagadja, hogy az EU blokkolta volna a paksi bővítést
A kormány tagadja, hogy az EU blokkolta... Blokkolta az Európai Bizottság Magyarország 12 milliárd eurós atomenergetikai megállapodását Oroszországgal - állította a Financial Times. Bár az Index szerint az ő kérdésükre Navracsics Tibor EU-biztos is megerősítette a vétót, Giró-Szász András kommunikációs államtitkár később tagadta az FT hírét és hozzátette, helyreigazítást kértek a laptól. Nem hagyta...
A Financial Times blogrovatában fejti ki véleményét Mesterházy Attila a mai magyar kormányról
A Financial Times blogrovatában fejti ki... Mesterházy Attila írását közli az Orbán-kormányról a Financial Times...
Nemzetközi lapok véleménye az ukrajnai válságról
Nemzetközi lapok véleménye az ukrajnai... 2014. január 30. Az ukrajnai válság miatt megnövekedett annak kockázata, hogy...
Amerikai Egyesült Államok 1787

Amerikai Egyesült Államok 1787

Az alkotmány (latin eredetű szóval konstitúció) általában egy adott állam alaptörvénye, amely az állam jogrendjének alapvető jogforrása. Az első kartális alkotmányt az Amerikai Egyesült Államokban fogadták el 1787-ben. Ezt a - rövid ideig érvényes - lengyel alkotmány követte 1791-ben, valamint a francia alkotmányt is 1791-ben fogadták el. (Az 1791-es lengyel alkotmány a 19. század elején megjelent magyar fordításban). Magyarországon 1919-ben kísérelték meg kartális alkotmány bevezetését, azonban erre csak 1949-ben került sor.

Az USA, Franciao., Oroszo. alkotmánya

Az USA, Franciao., Oroszo. alkotmánya

Az Amerikai Egyesült Államok és Franciaország alkotmánya(i) különleges helyet foglalnak el az alkotmányok sorában. Az USA egyetlen, alapjaiban máig változatlan alkotmánya - története alapján - úgy tűnik, maga a tökéletesség, legalábbis ha arra gondolunk, hogy több mint kétszáz éven át alig avult. Különösen meglepő ez az időtállóság Franciaország esetével összevetve, ahol ezalatt tizenöt - ha az ideiglenesnek szánt, vagy hatályba nem lépett alkotmányokat is idesoroljuk még több - alkotmány készült.

Európai Alkotmány II.

Európai Alkotmány II.

Több mint két éves előkészítő munka után, 2004. júniusában az Európai Tanács ülésén a Közösség államainak vezetői elviekben megállapodtak az EU alkotmányának elfogadásáról. A szerződés hatályba lépésének feltétele azonban, hogy mind a 25 tagállamban megerősítést nyerjen, jelen pillanatban azonban úgy tűnik, az ellenzők tábora igencsak népes...

Kihirdetik Anglia első írott alkotmányát

Kihirdetik Anglia első írott alkotmányát

Az angol tisztek tanácsa kihirdeti Anglia első írott alkotmányát, az `Instruments of Government`-et. Oliver Cromwellt (1644. VI. 2., 1647. I. 23.) Lord Protectorrá nevezik ki (1654. január). Cromwellnek az új megbízás uralkodói jogokat biztosít. Anglia, Skócia és Írország, melyeket először köt össze reálunió, valamint a gyarmatok törvényhozó hatalma a parlamentben képviselt nép mellett a Lord Protector kezébe kerül. Cromwell gyakorlatilag egyeduralkodóként rendelkezik a végrehajtó hatalommal, mellette híveiből összeállított államtanács áll. A törvényhozó hatalmat a három évre választott, 460 tagú parlament gyakorolja. A törvényeket, az adókat (a rendkívüli kiadásokat alapvetően) a parlament hagyja jóvá. Cromwellnek jogában áll azonban, hogy bármikor parlamenti szünetet rendeljen el, s így gyakorlatilag ő tartja kezében a törvényhozást. Cromwell már 1655-ben feloszlatja az első parlamentet, mivel az megkérdőjelezte a Lord Protector tekintélyét, és 1657-ig egyedül kormányoz, majd 1658-ban ismét feloszlatja a törvényhozó testületet. Cromwell rendőri elnyomásra támaszkodva uralkodik. Az országot tizenegy kerületre osztja, melyek egy-egy őrnagy parancsnoksága alatt állnak, aki ellenőrzi a közigazgatási és helyi kormányzati hivatalokat, beszedi az adókat és ellátja a rendőri feladatokat. Bevezetik a cenzúrát, betiltják a színházi előadásokat, táncos rendezvényeket.

USA alkotmánya

USA alkotmánya

Mi az Egyesült Államok népe, abból a célból, hogy tökéletesebb egyesülést alkossunk, igazságosságot létesítsünk, biztosítsuk az általános jólétet és megóvjuk a szabadság áldásait magunk és utódaink számára, rendeljük és megállapítjuk ezt az alkotmányt az Amerikai Egyesült Államok részére.

Tuti menü