Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Hírek, Cikkek képes leírás: Mulasztásos - Új [2. oldal]
részletek »

Hírek, Cikkek: Mulasztásos - Új [2. oldal]

Képes leírás

Itt vagy: alkotmany.tlap.hu » Hírek, Cikkek
Keresés
Találatok száma - 26 db
Mulasztásos alkotmánysértést követett el a parlament

Mulasztásos alkotmánysértést követett el a parlament

A választókerületek elmúlt években erősödő aránytalansága ellenére sem rajzolták át a képviselők a választókerületi határokat, ez ugyanis már érzékelhető módon befolyásolhatná a választások eredményét. A változtatáshoz kétharmados országgyűlési támogatottságra lenne szükség, az Alkotmánybíróság 2007. június 30-ig adott erre határidőt az Országgyűlésnek. Mivel a parlament nem alakította át a választókerületi határokat, mulasztásos alkotmánysértést követett el, és azóta is ebben az állapotban van.

Népszavazás kontra alkotmány

Népszavazás kontra alkotmány

A szövegelemzés olyan kellemes tevékenység, amely az irodalomtudományban sok boldog órát szerez művelőinek, de más társadalomtudományok is gyakran élnek vele. (A Méltányosság Politikaelemző Központ előszeretettel alkalmazza ezt az igen fontosnak tartott metódust a politikai szereplők valódi intencióinak bemutatására, és más következtetések levonására is.)

Nincs speciális státusza a...

Nincs speciális státusza a...

A közösségi joggal, az európai jogszabályok értelmezésével összefüggésben az EU-tagállamok alkotmánybíróságainak nincs speciális státusuk - mondta Vasziliosz Szkurisz, az Európai Bíróság elnöke kedden, a magyar Alkotmánybíróság megalakulásának 20. évfordulója alkalmából rendezett nemzetközi konferencián a Parlamentben.

Politika magazin hírek
A kormány tagadja, hogy az EU blokkolta volna a paksi bővítést
A kormány tagadja, hogy az EU blokkolta... Blokkolta az Európai Bizottság Magyarország 12 milliárd eurós atomenergetikai megállapodását Oroszországgal - állította a Financial Times. Bár az Index szerint az ő kérdésükre Navracsics Tibor EU-biztos is megerősítette a vétót, Giró-Szász András kommunikációs államtitkár később tagadta az FT hírét és hozzátette, helyreigazítást kértek a laptól. Nem hagyta...
A Financial Times blogrovatában fejti ki véleményét Mesterházy Attila a mai magyar kormányról
A Financial Times blogrovatában fejti ki... Mesterházy Attila írását közli az Orbán-kormányról a Financial Times...
Nemzetközi lapok véleménye az ukrajnai válságról
Nemzetközi lapok véleménye az ukrajnai... 2014. január 30. Az ukrajnai válság miatt megnövekedett annak kockázata, hogy...
Orbán szerint nincs semmi tisztelnivaló az alkotmányban

Orbán szerint nincs semmi tisztelnivaló az alkotmányban

Orbán Viktor szerint a mai magyar alkotmány egy "technokrata szabályhalmaz", amelyben nincs semmi, amit az ember tisztelhetne. A Fidesz elnöke ezt egy keddi budapesti könyvbemutató után mondta újságíróknak.

Paczolay: Luxembourgban szűrhetnék előzetesen...

Paczolay: Luxembourgban szűrhetnék előzetesen...

Az Európai Bíróságon lehetne hatékonyabban szűrni azokat az ügyeket, amelyekben a nemzeti bíróságok kérdéssel fordulnak a luxembourgi székhelyű testülethez - vélekedett Paczolay Péter, a magyar Alkotmánybíróság elnöke hétfőn, egy luxembourgi szakmai tanácskozáson. A szimpóziumot az Európai Bíróság szervezte az EU-tagállamok alkotmánybírósági és legfelsőbb bírósági elnökeinek részvételével tartották arról, miként lehetne javítani az Európai Bíróságnál indított, úgynevezett előzetes döntéshozatali eljárások hatékonyságát.

PM: alkotmányos a magánnyugdíjról hozott törvény

PM: alkotmányos a magánnyugdíjról hozott törvény

Az Alkotmánnyal összhangban lévő törvényt alkotott a parlament múlt év decemberében, amikor elfogadta a magánnyugdíjról és intézményeiről szóló új szabályozást - reagált Sólyom László államfő aggályaira a Pénzügyminisztérium. Mint sajtóközleményében a tárca kifejti, az új törvény nem érinti és nem is sérti az Alkotmányban foglaltakat - az viszont, hogy a köztársasági elnök véleményezésre átküldte az Alkotmánybíróságnak (Ab), hosszabb időre késlelteti majd a jogszabály hatályba lépését. A PM szerint a törvényre azért volt szükség, hogy továbbvigye a nyugdíjrendszer 1997-ben megkezdett, de be nem fejezett reformját. A szabályozás egyrészt biztosítja a feltételeket ahhoz, hogy a több mint tíz éve működő magánnyugdíjpénztárak megkezdhessék a járadékszolgáltatást, vagyis amikor az esedékessé válik, a nyugdíjba menőknek havonta nyugdíjat fizessenek. Másrészt az önkormányzati formában működő pénztárakat.

Politikamentesen dolgozhatnak az alkotmánybírák

Politikamentesen dolgozhatnak az alkotmánybírák

Miután az alkotmánybírák letették az esküjüket, a rendszer működése már minden körülmények között lehetővé teszi, hogy politikamentesen dolgozhassanak - emelte ki Szili Katalin volt házelnök azon a nemzetközi tanácskozáson, amelyet a magyar Alkotmánybíróság (AB) húszéves évfordulója alkalmából rendeztek kedden a Parlamentben.

Ugrik az objektív felelősség?

Ugrik az objektív felelősség?

Szabó Máté ombudsman szerint az Alkotmánybíróság múlt heti döntése nyomán szükségessé vált az objektív felelősség jogintézményének alkotmányos újragondolása, mivel nem apróbb, jogtechnikai jellegű problémákról van szó, hanem koncepcionális hibák, hiányosságok jellemzik a szabályozást.

Új alkotmányos jog született

Új alkotmányos jog született

A terroristák elleni harcot kiemelt feladatnak tartó német belügyminiszter, Wolfgang Schäuble már jó ideje szeretné elérni, hogy a rendőrség szélesebb jogkört kapjon az elektronikus adatok vizsgálatánál is, és teljes erőbedobással küzd azért, hogy a belügyi szervek adott esetben egy kémprogramot, állami trójait (Bundes-Trojaner) telepíthessenek a gyanúba keveredett személyek számítógépére, hogy megvizsgálhassák annak tartalmát, követhessék az illető online tevékenységét. A Németországban nagy felzúdulást kiváltott tervet a személyiségi jogokra hivatkozva már egy szövetségi bíróság is elvetette, de a héten az utolsó fellebbviteli fórum, a Legfelsőbb Bíróság újra kimondta, hogy a Bundes-Trojaner vagy más hasonló programok használata sérti az alkotmányos alapjogokat, a polgárok merevlemezeinek vizsgálata lehetséges ugyan, de csak igen szigorú feltételeket betartva.

Tuti menü