Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Hírek, Cikkek képes leírás - Alkotmány.tlap.hu
részletek »

Hírek, Cikkek - Alkotmány.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: alkotmany.tlap.hu » Hírek, Cikkek
Keresés
Találatok száma - 26 db
2010, nyugdíjba küldött Alkotmány

2010, nyugdíjba küldött Alkotmány

Az ellenzék, a civil szervezetek, a köztársaság elnöke, és - ami a legfontosabb - az istenadta nép érezhető és látható többsége előrehozott választást akart. Nos, erre a kérdésre nem tudott életszerű választ adni az oly sokat mentegetett 1949-es alkotmány. Csak-csak elmúlt ez is, ez a 2009-es esztendő. Mondhatom úgy is: elvánszorgott. Nyögvenyelősen, nagyrészt szégyenben és tehetetlenségben, a várakozás viszonylagos örömét azonban mindvégig meghagyva.

Alkotmánybíróság

Alkotmánybíróság

Szükség van-e új alkotmányra, s ha igen, akkor milyenre? Bár sokan azt hitték a rendszerváltáskor, hogy elég kicserélni a jogszabályokat és kapunk egy jól működő jogrendszert, ez nem így történt! Ennek legfontosabb oka, hogy a két kulcselem, az erkölcsiség és az érvelés elhanyagolttá vált az elmúlt 20 évben. A Taláros Testület január 25-26-i teljes ülésének napirendje.

Alkotmánybírósághoz fordult az Óvás

Alkotmánybírósághoz fordult az Óvás

Betonnal telt pezsgőspoharakkal koccintottak csütörtökön azoknak a civil szervezeteknek a képviselői, akik eljöttek az Óvás által meghirdetett sajtótájékoztatóra. A civilek az Alkotmánybírósághoz fordultak, hogy a Zsidónegyed néven elhíresült területet szabályozó tervet visszamenőleges hatállyal semmisítse meg, és az önkormányzat képviselő-testületét, illetve a kulturális minisztert kötelezze az örökségvédelmi jogszabályok megalkotására.

Politika magazin hírek
A kormány tagadja, hogy az EU blokkolta volna a paksi bővítést
A kormány tagadja, hogy az EU blokkolta... Blokkolta az Európai Bizottság Magyarország 12 milliárd eurós atomenergetikai megállapodását Oroszországgal - állította a Financial Times. Bár az Index szerint az ő kérdésükre Navracsics Tibor EU-biztos is megerősítette a vétót, Giró-Szász András kommunikációs államtitkár később tagadta az FT hírét és hozzátette, helyreigazítást kértek a laptól. Nem hagyta...
A Financial Times blogrovatában fejti ki véleményét Mesterházy Attila a mai magyar kormányról
A Financial Times blogrovatában fejti ki... Mesterházy Attila írását közli az Orbán-kormányról a Financial Times...
Nemzetközi lapok véleménye az ukrajnai válságról
Nemzetközi lapok véleménye az ukrajnai... 2014. január 30. Az ukrajnai válság miatt megnövekedett annak kockázata, hogy...
Alkotmányellenes a portugál egyneműek házassága?

Alkotmányellenes a portugál egyneműek házassága?

Minden portugál lap és portál vezető híre az év első elfogadott törvénye: az egyneműek annak ellenére házasodhatnak már, hogy a törvény nem egyeztethető össze a hatályos alkotmánnyal. A európai uniós soros spanyol elnökség hivatalos pénteki kezdete pedig egybeesett a spanyol diplomácia fordulatának bejelentésével: Spanyolország már nem az óvatos nyitás politikáját képviseli Kubával szemben.

Alkotmányellenes a szén-dioxid-adó

Alkotmányellenes a szén-dioxid-adó

Franciaország. Csúszik a párizsi kabinet által elfogadott szén-dioxid-emissziós adó január 1-jére tervezett bevezetése, miután a beépített kivételezések miatt az alkotmánybíróság viszszadobta a jogszabály eredeti változatát. A párizsi miniszterek most azon igyekeznek, hogy a reményeik szerint július elsején hatályba lépő új verzió ne sújtsa kettős teherrel azokat a légszennyező nagyvállalatokat, amelyek az EU emissziókereskedelmi rendszerében (ETS) való részvételre vannak kényszerítve.

Alkotmányos hangsúlyváltások

Alkotmányos hangsúlyváltások

A magyar politikai közélet egyik kedvelt témája a pártrendszer átalakulásának elemzése, az úgynevezett kvázi-kétpártrendszer kialakulásának - hol halkabb, hol erőteljesebb - bírálata. Sokak véleménye az (nemrégiben Hack Péter fejtette ki a Népszabadságban), hogy a hovatovább kialakult kétpártrendszer torz, nem fejezi ki a magyar társadalom sokszín?ségét, mindamellett, hogy nem is illik az európai trendekhez. Bár a pártrendszer átalakulásának (vagy ahogyan mi, politológusok szeretjük mondani: koncentrálódásának) kérdése fontos, és a magyar demokrácia jelenét és jövőjét alapvetően meghatározó ügy, mégis úgy gondolom, hogy talán túlságosan is sokat foglalkozunk ezzel a témával, s mintha kevesebb energia maradna egyéb, az alkotmányos berendezkedés értékelése szempontjából nem kevésbé lényeges témákra. Másképpen ezt úgy is megfogalmazhatnám: a pártrendszer átalakulása, a két nagy párt hovatovább "korlátlan egyeduralma", vetélytárs-nélkülisége talán maga is része egy nagyobb átalakulási folyamatnak. Nevezzük ezt az átalakulási folyamatot alkotmányos átalakulásnak, a rendszerváltáskor hosszú távra stabilnak hitt alkotmányos keretek módosulásának.

Alkotmánysértő az EU-alkotmány?

Alkotmánysértő az EU-alkotmány?

Az Európai Unió ünnepélyes keretek között aláírt Alkotmányos Szerződése ütközhet az egyes országok nemzeti alkotmányával - vélik spanyol jogászok. Zapatero miniszterelnök gyors állásfoglalást kért országa alkotmánybíróságától, hogy megtarthassák a február 20-ra tervezett népszavazást.

Alkotmányt módosítana Bokros

Alkotmányt módosítana Bokros

A Magyar Demokrata Fórum alkotmányos adósságkorlát bevezetését kezdeményezi, mert szeretnék, ha a kormányzati ciklusok második felében elinduló osztogatás véget érne. A Magyar Demokrata Fórum alkotmányos adósságkorlát bevezetését kezdeményezi - mondta Bokros Lajos, az MDF európai parlamenti képviselője.

Az Alkotmány a megmaradást szolgáló alaptörvény

Az Alkotmány a megmaradást szolgáló alaptörvény

Január 9-én délelőtt 9 órakor kezdődött Magyar Megmaradás Közössége (MMK) Az Alkotmány a nemzet megmaradásának eszköze című konferenciájára a Gellért Szálló Gobelin termében. A konferencia megnyitó beszédét Csurka István mondta. A legelterjedtebb felfogás szerint elsősorban azért van szükség alkotmányozásra, mert ez a jelenlegi alkotmány nem a magyarság történeti alkotmányára épül, hanem az éppen azt megszakító, idegenszerű Sztalin-papírra. Ugyanakkor sokan elismerik, hogy az azóta átírt dolgozat nem emlékeztet a sztalini alkotmányra. A történeti alkotmány folytonossága viszont ezzel nem szűnt meg. Ez olyan tény, ami önmagában is elég egy új alkotmány elkészítéséhez. A másik érv már nem történelmi, hanem tisztán politikai. Válaszúthoz érkeztünk: rátalálnunk-e a helyes, a létválságból kivezető útra? S ha igen, akkor szükséges egy új, elsősorban a nemzet érdekeit szem előtt tartó alaptörvény...Senki sem tilthatja meg, ha a belső feltételek adottak, hogy új alkotmányt fogalmazzunk meg magunknak. A megmaradást szolgáló alaptörvényt. Gondoskodni kell az alkotmányban a magyar föld megtartásáról. Az EU-ban van példa az európai rendszerrel szembe menő alkotmányozásra. A lengyel alkotmányreform jó példa minderre.

Hirdetés
Az alkotmány felülírva

Az alkotmány felülírva

Szeptember 18-ra halasztják az afgán parlamenti választásokat, amelyeket eredetileg május 22-re tűztek ki - jelentette be vasárnapi kabuli sajtóértekezletén a központi választási bizottság egyik tisztségviselője. Fazel Ahmed Manavi közölte, hogy a választásokat pénzhiány, biztonsági okok és szervezési nehézségek miatt halasztják el. Ezenkívül a halasztás lehetőséget ad a választási rendszer reformjának keresztülvitelére - tette hozzá.

Az alkotmány kommentárkötete

Az alkotmány kommentárkötete

Közjogi méltóságok mutatták be az alkotmány kommentárkötetét kedden Budapesten az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetemen. A kiadvány - Sólyom László akkori alkotmánybírósági elnök ötlete alapján - 2003 óta készült, majd Jakab András szerkesztésében most jelent meg. Sólyom László köztársasági elnök mérföldkőnek nevezte a kötet kiadását, ahogy fogalmazott, "végre egy igazi kommentár". Emlékeztetett rá: a korábbi kommentárokra nem volt jellemző az a szerves egység, ami a német mintára most elkészült kommentárt jellemzi. A mű különös értékének nevezte a 80 oldalas módszertani tanulmányt az alkotmányértelmezés művészetéről. A köztársasági elnök arról beszélt, furcsán érzi magát, mert ő szerette volna ezt a kötetet megírni, szerkeszteni. Beszélt arról, hogy a kötet generációváltást jelent, hiszen fiatal munkatársak készítették. Mint mondta ez egy új nemzedék műve. Igen pozitívnak nevezte, hogy nem csak alkotmányjogászok írták a kötetet, a szerzők között szép számban voltak az európai uniós jog szakértői, valamint más jogágak képviselői.

Az Alkotmánybíróságon támadják az új járulékot

Az Alkotmánybíróságon támadják az új járulékot

Nem felel meg a magyar alkotmány szellemének a tavaly bevezetett korkedvezmény-biztosítási járulék, véli a Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége, amely a napokban kezdeményezte az Alkotmánybíróságnál a kérdéses jogszabály felülvizsgálatát, számol be a Világgazdaság. A Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége azért kéri a törvény megsemmisítését a taláros testülettől, mert megítélésük szerint az ellentétes az alaptörvény azon kitételével, miszerint "a Magyar Köztársaság az ellátáshoz való jogot a társadalombiztosítás útján és a szociális intézmények rendszerével valósítja meg".

Az új európai alkotmány semmibe veszi...

Az új európai alkotmány semmibe veszi...

A készülő európai alkotmány veszélybe sodorhatja az Európai Unió környezetvédelmi politikájának legjelentősebb vívmányait is - hangzott el január 29-én Brüsszelben, a környezeti kormányzásról szóló szakmai konferencián. Hasonló félelmének adott hangot nyolc európai környezetvédelmi szervezet az ugyanezen a napon kiadott sajtónyilatkozatában és az Európai Bizottság elnökéhez, Romano Prodihoz intézett levelében.

Bokros: vezessenek be alkotmányos adósságrátát!

Bokros: vezessenek be alkotmányos adósságrátát!

Magyarországnak legalább öt évig tartó, szigorú költségvetési politikára lenne szüksége ahhoz, hogy a GDP-arányos államadósság 60 százalékra csökkenjen - véli a K& Bank vezető elemzője. Bokros Lajos európai parlamenti képviselő a hétvégén javaslatot tett egy alkotmányos adósságkorlát bevezetésére, ami 50-55 százalékos adósságráta elérése esetén kiadási plafont állítana fel. Barcza György ezt nem feltétlenül tartja jó ötletnek, az elemző inkább a költségvetési ellenőrző szervek jogkörét erősítené. Magyarország adósságrátája jelenleg 80% körül van. Ilyen helyzetben a szakértő szerint nem biztos, hogy egy 60%-os adósságszabálynak lenne-e egyáltalán bármilyen értelme, hiszen alapesetben is fel kell állítani egy csökkenő adósságpályát a tervezett euróbevezetés miatt.

Elutasította az Alkotmánybíróság a mözsiek kérelmét

Elutasította az Alkotmánybíróság a mözsiek kérelmét

Elutasította az Alkotmánybíróság (Ab) a Tolna várostól különválni szándékozó mözsiek indítványát, amelyben az önkormányzati törvény alkotmányellenességének kimondását kérték. A mözsi bizottság ismét az Ab-hez fordul, közölte a bizottság elnöke szerdán. Az Ab honlapján közzétett, január 11-i végzés szerint a testület "nyilvánvalóan alaptalannak" minősítette az indítványt, amelyet azért utasított el, mert a mözsi bizottság nem kérte a jogszabályi rendelkezés megsemmisítését.

Karácsonyi olvasmány államfőknek

Karácsonyi olvasmány államfőknek

Amikor Gyurcsány Ferenctől tájékoztatást kértem a gazdaság valódi állapotáról, a kapott anyag egyértelműen félrevezető volt. Akkor úgy döntöttem: olyan boltban, ahol becsaptak, nem vásárolok, s nem kértem több tájékoztatást - nyilatkozta egy hetilapnak Közép-Európa egyik államelnöke. Az a bizonyos hivatkozott Gy. F. az adott időpontban az Európai Unió egyik tagállamának - legalábbis formálisan - miniszterelnöke volt. Így az adott tagállam köztársasági elnöke hároméves késéssel nem kevesebbről tájékoztatta a köztársaság polgárait, mint arról, hogy a köztársaság kormányfője becsapta a köztársaság elnökét.

Mondj nemet az Alkotmány módosítására

Mondj nemet az Alkotmány módosítására

A Parlament az Alkotmány módosítására készül. Az Alkotmány megváltoztatása a TASZ és az EKINT szerint nem fogja a gyűlöletbeszéddel kacsolatos problémákat megoldani, de rendkívül veszélyes precedenst teremthet. Jelenleg az összes parlamenti párt támogatni látszik a javaslatot, mely példa nélküli módon szűkítené le a vélemény-nyilvánítási szabadságot Magyarországon - ezúttal Alkotmánybírósági kontroll nélkül, hiszen az Alkotmány módosítása esetén a testület tehetetlen.

Tuti menü