Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Bíróság képes leírás - Alkotmány.tlap.hu
részletek »

Bíróság - Alkotmány.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: alkotmany.tlap.hu » Bíróság
Keresés
Találatok száma - 4 db
20 éves a magyar Alkotmánybíróság

20 éves a magyar Alkotmánybíróság

Az Alkotmánybíróságnak (Ab) nem csak védenie kell a jogbiztonságot, jogállamiságot, hanem szolgálnia is azzal, hogy döntései következetesek és kiszámíthatóak - mondta Paczolay Péter, az Ab elnöke a testület megalakulásának 20. évfordulója alkalmából rendezett hétfői ünnepségen, Budapesten.

A Magyar Köztársaság Alkotmánybírósága

A Magyar Köztársaság Alkotmánybírósága

Az Alkotmánybíróság a Magyar Köztársaságnak a jogalkotói hatalmat korlátozó, bírói jellegű szervezete. Az alkotmánybíróságoknak általában az a feladatuk, hogy a többség jogait az egyénnel szemben korlátozó, jogállami jellegű alkotmány vívmányait megóvják a többségi jogalkotó esetleges önkényével szemben. A magyarországi Alkotmánybíróság a rendszerváltás alkotmányos reformjaként más országok, elsősorban Németország, alkotmánybíróságai mintájára jött létre. Hivatalosan az Alkotmánybíróság székhelye Esztergom. Itt iktatták be Bihari Mihályt az Aranybulla előtt, amely a magyar történelmi alkotmány jelképe. Első, nagy hatású elnöke, Sólyom László ma a köztársaság elnöke.

Alkotmánybíróság - kié a múlt?

Alkotmánybíróság - kié a múlt?

Paczolay: Sem párt, sem személy, sem a többség ne lehessen diktátor! Sólyom: Valóban gyökeres fordulat volt-e a rendszerváltás, valódi forradalom volt-e az, minden békés és tárgyalásos lefolyása ellenére? És kinek a célkitűzései valósultak meg húsz évvel ezelőtt? A tét érzelmileg nézve a rendszerváltás becsülete! Az Alkotmány, végső menedék és biztosíték!

Politika magazin hírek
A kormány tagadja, hogy az EU blokkolta volna a paksi bővítést
A kormány tagadja, hogy az EU blokkolta... Blokkolta az Európai Bizottság Magyarország 12 milliárd eurós atomenergetikai megállapodását Oroszországgal - állította a Financial Times. Bár az Index szerint az ő kérdésükre Navracsics Tibor EU-biztos is megerősítette a vétót, Giró-Szász András kommunikációs államtitkár később tagadta az FT hírét és hozzátette, helyreigazítást kértek a laptól. Nem hagyta...
A Financial Times blogrovatában fejti ki véleményét Mesterházy Attila a mai magyar kormányról
A Financial Times blogrovatában fejti ki... Mesterházy Attila írását közli az Orbán-kormányról a Financial Times...
Nemzetközi lapok véleménye az ukrajnai válságról
Nemzetközi lapok véleménye az ukrajnai... 2014. január 30. Az ukrajnai válság miatt megnövekedett annak kockázata, hogy...
Húsz éves az Alkotmánybíróság

Húsz éves az Alkotmánybíróság

20 éves a rendszerváltás, és 20 éves a demokratikus rend egyik legfontosabb jogintézménye, az Alkotmánybíróság. 20 év alatt több ezer ügyben döntöttek, sok vitát kiváltva a választók vagy éppen a szakemberek, a politikusok között. Mindjárt itt lesz a testület elnöke, előtte röviden az Alkotmánybíróság története.

Tuti menü